Blog

Apa acidă pentru tratarea dermatitei alergice

Indicații pentru tratarea dermatitei alergice traduse din lucrarea „Apa vie – mituri și realitate” (Secțiunea „Recomandările metodologice pentru utilizarea soluțiilor activate în profilaxia și tratamentul celor mai comune afecțiuni ale omului”, art. 12). N. trad.

Tratamentul dermatitei alergice începe cu limitarea contactului posibil cu alergen. Apoi se iau măsurile pentru eliminarea rapidă a alergenului din corp. Tratamentul general, presupune administrarea medicamentelor desensibilizante (clorură de calciu 10% câte două linguri de 3 ori pe zi după masă, timp de 15-18 zile; gluconat de calciu 0,5, de 3 ori pe zi timp de 15-18 zile), medicamente antihistaminice (suprastin, diazolin câte 0,05 g, înainte de somn timp de 3 săptămâni). Recomandăm consumul abundent al infuziilor vitaminizate și al ceaiului verde cu infuzii diuretice pentru eliminarea mai rapidă a alergenului din organism. Ca și diuretice, se folosesc ceaiuri din plante (muguri de mesteacăn, flori de soc negru, flori de albăstrele, iarbă de sunătoare, mătase de porumb, strugurii ursului).

Tratamentul local al dermatitei alergice, constă în comprese cu apă acidă. Pentru pregătirea apei potrivite, vasele ionizatorului se umple cu apa de la robinet (t – 25°C) și în vasul cu anod se adăugă 1/3 de linguriță cu sare. Apa se activează timp de 10 minute. Pentru comprese se folosește apa acidă obținută. Tifonul se adună în mai multe straturi, se udă cu apa acidă și se lasă pe zonele afectate timp de 5-15 minute. Compresele se fac de 4-5 ori pe zi. Dacă compresele ajută, tratamentul se continuă până erupțiile cutanate dispar.

Dacă tratamentul cu apă acidă nu are un rezultatul dorit, se folosesc infuziile de plante activate. Asemenea infuzii pot fi pregătite din: scoarță de stejar, iarbă de măghiran, iarbă de sunătoare, rădăcini de brusture, Potentilla Erecta, flori de gălbenele, frunze și semințe de pătlagină, flori de mușețel, coada-calului, rădăcină de lemn-dulce. Ceaiul medicinal se pregătește după următoarea rețetă: 1 lingură de ceai la 0.5 l de apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă timp de 1 oră. Ceaiul răcit se strecoară și se adăugă apa fiartă astfel, încât volumul total al lichidului să ajungă la 300 ml[1]. Ceaiul de temperatura 35°C se toarnă în vasul cu anod,  iar în vasul cu catod se toarnă apă de la robinet cu temperatura 35°C. Soluția se activează timp de 7 minute. Pentru comprese, se folosește lichidul din vasul cu anod.

Pentru comprese cu ceaiul din plante activat, tifonul se adună în 4 straturi, se udă cu soluția obținută și se lăsă pe zonele afectate timp de 10-15 minute. Deasupra, se mai pune un strat de tifon. Compresele se fac de 4-5 ori pe zi. Activarea ceaiului medicinal în ionizator întărește proprietățile sale antiinflamatoare. În același timp, soluția capătă proprietățile specifice apei acide: antipruriginoase, imuno-corectoare, diminuează permeabilitatea vasculară. Aceste proprietăți, opresc repede manifestările dermatitei alergice (erupții, iritații, edem, mâncărime) și previn dezvoltarea infecțiilor secundare, precum și formarea bubițelor cu puroi în zonele afectate. În cazul în care apare o senzație de piele strânsă, de la a 3-a, a 4-a zi de comprese cu soluții activate, se pot folosi unguente sau creme care să înmoaie pielea.

Vă invităm să citiți mai departe despre uzul apei argintate pentru bolile pielii.

[1] Având în vedere că ionizatoarele IVA 2 au vasul pentru anolit mai mare, trebuie să pregătiți mai mult ceai – 600-700 ml.

Leave your thought