Indicații pentru tratarea abceselor traduse din lucrarea „Apa vie – mituri și realitate” (Secțiunea „Recomandările metodologice pentru utilizarea soluțiilor activate în profilaxia și tratamentul celor mai comune afecțiuni ale omului”, art. 5). N. trad.
Pentru tratarea abceselor și flegmoanelor, se pregătește apa activată pentru uz extern și uz intern. Pentru uz intern se utilizează apa alcalină (se face din apa distilată sau fiartă și lăsată la răcit cel puțin 3 ore). În vasul cu anod se adăugă 20 ml de clorură de calciu (soluție 10%) și se activează timp de 6 minute. Apa alcalină obținută după electroliză, se consumă de 3 ori pe zi (câte 300-350 ml), cu 20-30 minute înainte de masă, pe întreaga perioadă de boală. La persoanele în vârstă și la cele predispuse la hipertonie se verifică presiunea arterială în timpul tratamentului.
Apa alcalină accelerează semnificativ însănătoșirea, ameliorează starea generală a pacienților, atenuează simptoamele de intoxicare și scade febra. Apa alcalină pregătită după rețeta de mai sus, are un efect puternic detoxifiant și imunostimulator.
De regulă, abcesul se formează din infiltrat în 3-6 zile. În acesta perioadă, se recomandă comprese cu apa acidă (în ambele vase ale aparatului se toarnă apa fiartă, lăsată timp de 3 ore și încălzită până la 45 – 55°C). În vasul cu anod se adăugă 1/3 de linguriță cu sare și se activează timp de 12 minute. Apa acidă obținută se folosește pentru comprese în zona infiltratului (compresele se țin 20-30 de minute și se fac de 4-5 ori pe zi). Apa acidă are un efect antiinflamator și analgezic, și în 60-70% de cazuri contribuie la retragerea abcesului sau delimitarea infiltratului.
Dacă tratamentul tradițional nu este eficient și din infiltrat s-a format un abces, acesta trebuie spart, cu eliminarea ulterioară a țesuturilor necrotice. Rana se spălă cu apa acidă pregătită după schema de mai sus și apoi se acoperă cu un șervet udat cu apa acidă făcută (șervetul trebuie să rămână pe rană timp de 6-8 ore). Aceste proceduri se vor repeta de 3-4 ori pe zi, timp de 2 zile. În acest timp se curăță puroiul, dispare mirosul și se formează țesutul de granulație. Începând cu a 3-a zi, rana se spală cu apă alcalină din abundență (timp de 3-5 min.), de 3-5 ori pe zi. Apa alcalină se pregătește după schema de mai sus (cu adaos de sare), doar că se ia apă alcalină.
La a 5-a sau a 6-a zi, întreaga rană se acoperă cu țesutul de granulație. Dacă abcesul a fost mare, la 5 – 6 zile, rana se coase. Cusătura se spălă o dată pe zi cu apa alcalină pregătită conform schemei de mai sus și se acoperă cu un șervet udat tot cu apă vie.
Apa alcalină accelerează în mod semnificativ procesele de reparare și regenerare, stimulează factorii locali ai imunității (fagocitoză) și scurtează foarte mult perioada vindecării. Tratarea abceselor cu apa activată este mult mai eficientă decât tratamentele tradiționale cu medicamente. Așadar, la pacienții tratați cu apa moartă și apa vie, curățarea rănii de puroi a avut loc la a 2-3 -a zi, și rana s-a vindecat la 7- 9 zile. La pacienții tratați după schema tradițională, rana se curăța la 5- 6 zile și se vindeca la a 16-18 zile.