Ce este bicarbonatul de sodiu și cum acționează în corp?

Ce este bicarbonatul de sodiu și cum acționează în corp?

Hidrocarbonat de sodiu sau bicarbonat de sodiu (NaHCO3) este un praf stabil în aer uscat, cu un gust ușor sărat. Diluat în apă, emite dioxid de carbon. La temperaturi peste 65Cº, se descompune foarte repede.

Folosit extern, bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii de pe piele (de exemplu, pișcătura unui țânțar sau urzicatul). Acest efect este legat de reacția de hidroliză, prin care se obține o soluție ușor bazică. De aceea, bicarbonatul de sodiu se folosește pentru îndepărtarea exceselor de acizi (în cazul arsurilor chimice). Soluțiile de bicarbonat de sodiu înmoaie țesuturile – clătirea gurii cu o asemenea soluție ajută la îndepărtarea mecanică a infecțiilor. Baie cu bicarbonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă), înmoaie pielea îngroșată pe călcâi. Dar efectul principal al bicarbonatului de sodiu, este legat de echilibrul acido-bazic din corpul nostru, sau cu alte cuvinte vestitul pH:

„Din punctul de vedere chimic, bicarbonatul de sodiu este o combinație de cation de sodiu și anion de carbohidrat. Administrată intern, această combinație începe să participe în reglarea echilibrului acido-bazic. Multe afecțiuni grave se caracterizează prin acidoză a celulelor și a țesuturilor (starea în care sângele devine acid (adică cu pH scăzut), lipsa de cationi de potasiu și excesul sodiului, în rezultatul cărora se suprimă procesele energetice și biochimice în celule (se încetinește ciclul acidului citric), se dereglează asimilarea oxigenului, se reduce viabilitatea fiecărei celule și a întregului organism.

Bicarbonatul de sodiu, însă, are un efect benefic unic asupra corpului uman. Datorită anionilor acidului carbonic (HCO), crește rezerva bazică a organismului: anionul acidului carbonic elimină prin rinichi excesul anionilor de clor și de sodiu, înlătură retenția de apă (edem), diminuează presiunea arterială. Prin urmare, crește valența sistemelor tampon ale țesuturilor, asigurând condițiile necesare pentru penetrarea cationului de potasiu în celule – astfel, bicarbonatul de sodiu păstrează rezervele de potasiu în corp. Se reglează procesele biochimice și energetice în celule, crește dinamica sistemului circulator, țesuturile asimilează mai bine oxigen” ([1], 23).

Efectele bicarbonatului de sodiu administrat intern

„Bicarbonatul de sodiu normalizează pH-ul corpului, contribuie la oxidarea resturilor nedigerate de mâncare și activează oxigenul. Completat cu soluția 3% de peroxid de hidrogen, reglează toate procesele bioenergetice, indiferent de afecțiunile pe care le aveți. Trebuie să mai observăm că bicarbonatul de sodiu, fiind un element alcalin, este baza plasmei sanguine. De aceea, pentru normalizarea tuturor sistemelor organismului în reanimare, se administrează intravenos o soluție 8% de bicarbonat de sodiu. Din experiența proprie, pot sa afirm că se poate administra intravenos soluția de bicarbonat de sodiu până 20%”. ([1], 28).

„S-au înregistrat datele privind schimbarea analizelor generale de sânge după 3 luni de administrare a bicarbonatului de sodiu combinat cu valeriană: numărul de leucocite a crescut cu 1,4 mii, iar numărul de limfocite a crescut cu 37%. Analiza biochimică a dovedit creșterea electroliților (înainte de administrarea bicarbonatului de sodiu valorile au fost scăzute), nivelul de proteine s-a înregistrat la limita superioară a normei (deși pacientul nu a mâncat nici carne, nici pește timp de 7 ani).

Institutul de Pediatrie din Kiev, a condus cercetări privind efectul bicarbonatului de sodiu asupra sănătății umane. Două grupe de copii diagnosticați cu o infecție respiratorie acută au primit tratament identic, dar primul grup a fost tratat cu medicamente fără bicarbonat de sodiu, iar cel de-al doilea – cu medicamente pe baza de bicarbonat de sodiu. Copiii din cel de-al doilea grup, au ieșit din spital cu o săptămână mai repede”. ([1], 26)

În anii 1950’ O. Lepeshinskaia, doctor, membru al Academiei de Științe Medicale ale Uniunii Sovietice, a cercetat problema activării metabolismului și a încetinirii proceselor de îmbătrânire a celulelor și a țesuturilor. Experimentele ei au dovedit acțiunea puternică profilactică a bicarbonatului de sodiu, care a crescut rezistența corpului față de variatele afecțiuni, de la răceli până la boli oncologice.

Alcalinizarea cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, sau cu alte cuvinte dizolvarea tuturor depunerilor de toxine, ajută la ameliorarea stării articulațiilor (în cazul osteocondrozei, osteoporozei, reumatismului, gutei), ajută la eliminarea pietrelor din rinichi și vezică. Același lucru se aplică întregului sistem excretor: bicarbonatul de sodiu curăță rinichii, reglează funcționarea sistemului enzimatic și hormonal, producția sucurilor intestinale, nu poate să acționeze în mediul acid”. ([1], 28-31).

De regulă, digestia în duoden trebuie să se desfășoare în mediul alcalin. Sucul pancreatic are pH: 7,8 – 9,0, bila: 7,5 – 8,5. Pentru o funcționare normală, secreția intestinului gros trebuie să aibă pH: 8,9 – 9,0. Prima cauză a disbacteriozei (atât intestinale, cât și vaginale) este acidoza mediului din organism. Saliva acidă, duce la distrugerea dinților (pH-ul salivei trebuie să fie ușor crescut: 7,2 -7,9). Prin urmare, administrarea regulată a bicarbonatului de sodiu este necesară (pe lângă a fluorului), pentru prevenirea cariilor. Mai mult decât atât, doar în mediul alcalin pot să fie active vitaminele grupei B, necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos central și periferic, sistemului cardiovascular, organelor digestive, pentru sănătatea pielii, mucoaselor și ficatului, pentru hematopoieza și acuitatea vizuală. ([1], 28-29).

O proprietate deosebită a bicarbonatului de sodiu este capacitatea sa de a elimina în mod natural metalele grele din organismul uman: „administrat peroral, bicarbonatul de sodiu atenuează severitatea schimbărilor produse de uraniu în rinichi. Face acest lucru la toate metalele grele și alte chimicale toxice, inclusiv agenți utilizați pentru chimioterapie, letali chiar și în doze mici” ([2]). În monografia citată dr. Mark Sircus, descrie legătura între bolile virale, infecțioase și oncologice și contaminarea organismului cu metalele grele.

Eliminarea metalelor grele și altor compuși toxici este o prioritate nu doar pentru adulți ci și pentru copii. Nu vrem să începem aici polemica privind beneficiile sau daunele vaccinării, dorim doar să accentuăm faptul că majoritatea vaccinurilor conțin adjuvanți pe bază de aluminiu, unele conțin timerosal (o sare a mercurului – de exemplu, vaccinul împotrivă hepatitei B, produs de Sanofi Pasteur, care se administrează la a doua zi de la naștere), și alte substanțe periculoase. Acestea au tendința să se acumuleze în corp, producând ulterior tot felul de afecțiuni serioase. Având în vedere că bicarbonatul de sodiu este un agent recunoscut pentru capacitățile sale de detoxifiere și nu are contraindicații, aș sfătui părinții să considere un tratament de curățare/întărire a sistemului imunitar pentru copii, mai ales după vaccinare.

Bicarbonatul de sodiu se utilizează pentru:

  • Profilaxia și tratarea cancerului;
  • Tratarea alcoolismului;
  • Renunțarea la fumat;
  • Tratarea tuturor tipuri de narcomanie și toxicomanie;
  • Eliminarea din corp a metalelor grele (inclusive mercur, cadmiu, plumb etc.)
  • Eliminarea izotopilor radioactivi din corp și profilaxia contaminării radioactive;
  • Alcalinizarea, eliminarea depunerilor toxice în coloană, articulații, eliminarea pietrelor din rinichi și ficat.
  • Profilaxia și tratarea bolilor parazitare (mai ales a helmintoazelor);
  • Curățarea și întreținerea sistemului cardiovascular;
  • Eliminarea excesului de apă;
  • Slăbirea, înhibarea poftei de mâncăre;
  • Ușurarea simpotoamelor în caz de răceală, mai ales pentru dureri de gât și tuse.

Cum se administrează bicarbonatul de sodiu?

„Eu recomand să dizolvați bicarbonatul de sodiu în apa (sau lapte) fierbinte (aproximativ 70-80ºC), răciți un pic (până la 45-50ºC, să nu vă ardeți) și beți această soluție cu 20-30 minute înainte de masă. Administrat în acest mod, bicarbonatul de sodiu asigură efecte care nu pot fi echivalate de alte produse. Trebuie să vă obișnuiți treptat să consumați bicarbonatul de sodiu: începeți cu ¼ de linguriță, după o zi – 1/3, după încă 2-3 zile – ½, și apoi după 2-3 zile – 1 linguriță fără vârf. Această cantitate de bicarbonat de sodiu se consumă de 2-3 ori pe zi atât cu scopuri profilactice cât și pentru tratamente. Administrați bicarbonatul de sodiu doar pe stomacul gol (pentru mai multe detalii vezi articolul Cum sa bem apa alcalină). Apropo, excesul de bicarbonat de sodiu se elimină automat, curățând rinichii. Nu există contraindicații.

Având în vedere că pe parcursul vieții acidificăm în continuare corpul nostru, administrarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu, dizolvate într-un pahar de apă fierbinte, dimineața și seara, previne multe probleme de sănătate. Dacă ați început să beți bicarbonat de sodiu, vă sfătuiesc să-l beți dimineața și seara, deoarece în timpul zilei, pH-ul general al corpului scade pentru motive diferite.

Puteți administra bicarbonatul de sodiu cu lapte. Este cunoscut faptul că laptele rece se combină greu cu celulele corpului uman, fiind străin acestuia și având molecule foarte complexe – de aceea unii îl consideră nesănătos (nu se aplică și produselor din lapte acru). Însă, laptele cald (dar nu fiert) facilitează adsorbția bicarbonatului de sodiu în intestin – astfel, bicarbonatul reacționează cu aminoacizii din lapte, formând săruri de sodiu ale aminoacizilor – iar acestea se absorb în sânge mai ușor decât bicarbonatul de sodiu simplu și, prin urmare, cresc în mod semnificativ rezervele bazice ale organismului.

S-a observat că în cazul afecțiunilor oncologice (care apar doar în mediu acid), administrarea bicarbonatului de sodiu facilitează dizolvarea tumorilor. În aceste cazuri trebuie să administrați bicarbonatul de sodiu dimineața și seara, câte o linguriță fără vârf timp de 3 zile, apoi câte o linguriță cu vârf timp de 2-3 zile. În cazuri foarte grave, se administrează 2 lingurițe cu vârf de bicarbonat de sodiu timp de 2 săptămâni, iar apoi câte o linguriță de 3 ori pe zi. Doar pe stomacul gol, 20-30 minute înainte de masă. După ce se ameliorează starea generală, puteți să reduceți doza administrată. Nu există contraindicații. Puteți să administrați bicarbonatul de sodiu toată viața. Dar trebuie să-l dizolvați în apa fierbinte (70-80ºC). Este strict interzis să folosiți apa rece!

De asemenea, pentru menținerea pH-ului  în limitele normei fiziologice, recomandăm să faceți periodic (de 2-3 ori pe zi o dată la 2-3 săptămâni), clisme cu bicarbonat de sodiu – 1 lingură la 1-1,5 l de apă caldă. Acestea au un efect foarte benefic. ([1], 28-31).

Câteva mențiuni finale

Alegeți cu grijă produsul pe care vreți să-l consumați: cumpărați bicarbonatul de sodiu doar de la magazinele naturiste. În loc de bicarbonat de sodiu se mai comercializează aditivul alimentar E500, care poate conține carbonatul de sodiu (Na2CO3) și nu are același efect.

Având în vedere că foarte mulți oameni cu care vorbesc sunt sceptici, vă sfătuiesc să verificați pH-ul corpului Dvs.: cumpărați un borcănel cu indicatori pH și puneți unu la limbă. Pentru mai multe detalii citiți articole dedicate echilibrului acido-bazic.

 

[1] I. P. Neumyvakin „Bicarbonatul de sodiu: mituri și realitate”, Sankt-Petersburg: „Dilya”, 2014.

[2] Sodium Bicarbonate, Full Medical Review by Mark Sircus, Ac., Omd.

2 thoughts on “Ce este bicarbonatul de sodiu și cum acționează în corp?

Leave your thought